PLASTİK NEDİR?

“C” nun metal olmayan elementler ( H, O, Cl, N ) le meydana getirdiği büyük moleküllü organik bileşiklerdir. Plastiğin diğer adı polymerdir. Poly  çok, mer  birim eleman demektir. Birleştirilince birçok birim elemandan oluşan büyük bir MAKRO MOLEKÜL demektir. “Polymer” olabilmesi için en az (5) ten fazla (mer)’ in bir araya gelmesi gerekir. Bu bazen yüzlerce, bazen de binlerce (mer) bir araya gelip bir tek zincir şeklinde bulunabilir.

Monomerler  Organik bileşiklerin yapıtaşlarına monomer denir. Monomerlerin kovalent bağlarla birleşmesinden oluşan daha büyük moleküllere polimer, bu olaya polimerleşme denir ve bir dehidrasyon reaksiyonudur. Polimerler su ile monomerlerine ayrılır, buna da hidroliz reaksiyonu denir.

Basit moleküllerin birleşirken su açığa çıkarmasına dehidrasyon sentezi, kompleks moleküllerin su kullanılarak monomerlerine ayrıştırılmasına hidroliz denir.

Organik polymer nedir? :

Ana zincirde bir atomun bulunabilmesi için en az iki değerlikli olması şarttır. İkinci şart, ana zincir üzerinde bulunan atomlar arası bağ enerjisi yeterli olmalıdır. Örneğin C-C bağ enerjisi 80 kcal/mol’dür.  Genellikle organik polymer’de ana zincir C atomlarından oluşur. “C” atomları iki veya üç bağla birbirine bağlıdırlar. Bu haldeki bağlara DOYMAMIŞ BAĞ adı verilir. Doymamış moleküller reaksiyona girmeye hazırdırlar.

 

PLASTİKLERİN TERCİH SEBEBİ OLAN ÖZELLİKLERİ

* Düşük yoğunluklu olmaları ( 0,9-1,4 (2,3) g/cm3)

* Organik, makro moleküllü malzemelerdir

* Zincirde kimyasal bağ, kovalent bağdır,

* Elektriği, ısıyı ve sesi yalıtma kabiliyetleri vardır,

* Asitlere karşı nisbeten kimyasal dayanıklıkları vardır,

* Katkı maddeleri ile özelliklerinde önemli iyileştir meler yapılır,

* Kompozit malzemelerle en iyi uyuşan malzemelerdir

* Sıcaklığa karşı dayanıklıkları düşüktür,

* Bünyelerine az veya çok bazı sıvıları alırlar,

* Isıl genleşme katsayıları, metallere oranla daha yüksektir